Reden #1 om (geen) B&B te starten is de privacy

Je ontvangt regelmatig gasten in je persoonlijke leefomgeving. Dit gaat natuurlijk ten koste van je privacy. Voor wie het leuk vind om ook thuis (lange tijd) onder de mensen te zijn, is dat natuurlijk niet zo erg. Maar trek je je graag ‘s avonds terug op de bank en hou je er niet van om daarbij gestoord te worden? Dan is het starten van een B&B misschien niet de beste keus.

Reden #2 om (niet) met een B&B te starten is de vrijheid

Velen dromen ervan een eigen onderneming te hebben. Zeker het idee van een eigen B&B roept romantische gevoelens op. Je kunt weliswaar zelf je tijd indelen, omdat je zelf bepaalt of je reserveringen aanneemt; de gasten boeken vaak al op tijd en bepalen daarmee jouw agenda. Op het moment dat de uitnodiging voor een verjaardag van je beste vriendin op de mat valt, zit is jouw agenda daardoor soms allang volgeboekt. Wil je een weekend rust, dan zul je dit dus op tijd moeten plannen. Naast het Bed (opmaken) is er natuurlijk het Breakfast-gedeelde. Hou je van uitslapen in het weekend? Dan is een B&B misschien niet zo handig. Toch zijn er oplossingen als je niet bepaald een vroege vogel bent: besteed het ontbijt uit aan een lunchroom in de buurt waar je gasten terecht kunnen. Of zorg voor koffie- en theevoorzieningen, en zet een sapje en wat broodjes met beleg klaar in een klein koelkastje op de kamer. Dat levert jou en de gasten ook meteen weer een stukje privacy op.

Reden #3 om (geen) B&B te starten is het geld

Echt rijk zul je van een Bed & Breakfast niet snel worden. Er is vrij veel concurrentie en de meeste B&B’s hebben een bezettingsgraad die aanzienlijk lager is dan hotels. Een B&B runnen is meer dan alleen de bedden opmaken en een ontbijtje verzorgen. Wil je je beroep maken van je B&B, dan zul je een ondernemingsplan moeten schrijven daarbij een plan moeten maken (en uitvoeren) voor je marketing en financiën. Alleen dan kan je plan echt slagen. Aan de andere kant; heb je de B&B uiteindelijk goed aan de loop, dan kan een kleine B&B op z’n minst een leuke bijverdienste opleveren. Pak je het serieuzer aan, met meer dan 3 comfortabele kamers en eigen badkamers voor de gasten? Dan kun je er mogelijk zelfs je beroep van maken.

Wil je met een vliegende start beginnen? Dan kun je een bestaande B&B overnemen!